Dansen op de vulkaan

Veiligheid concerten en discotheken.

Popconcerten worden vaak opgeluisterd met vuurwerk. Achter de rug van de artiesten spuwen vuurwerkkanonnen vlammen op de laatste tonen van een bekend nummer om met een waar knaleffect te eindigen. In een stadion als de Arena is daar ruimte genoeg voor, maar in de beslotenheid van een discotheek kan dit ongewenste effecten sorteren.

Dit was ook het geval bij een feest in de trendy discotheek RoXy aan de Singel in Amsterdam op 21 juni 1999. Het ging hier om een speciale viering, namelijk een begrafenisfeest ter ere van de ontwerper van het interieur. Vonken van het vuurwerk werden de airconditioning ingezogen met een enorme brand tot gevolg, waarmee de brandweer de grootste moeite had. Er waren ruim 300 mensen aanwezig die het gebouw veilig konden verlaten. Het gevolg was wel een totaal uitgebrand gebouw, waarvan alleen de muren overeind bleven staan. De ochtend na de brand was de brandweer nog druk bezig met nablussen, terwijl de belendingen verzadigd waren van het bluswater. Een uiterst treurige aanblik. Ik herinner me nog de bedrukte gezichten van winkelpersoneel aan de Kalverstraatzijde van het complex.

VEILIGHEIDSVOORZIENINGEN

Persoonlijke ongelukken waren er dit keer niet te betreuren. Echter, het loopt vaak veel slechter af bij discobranden. De bouwkundige kwaliteit van het gebouw en de veiligheidsvoorzieningen laten vaak te wensen over. Teveel bezoekers in matig verlichte ruimten, gecombineerd met drank- en mogelijk drugsgebruik bepalen de sfeer.
Discotheken kenmerken zich door de grote groepen die de gelegenheid doorgaans bezoeken. Op het platteland kunnen sommige locaties op een topavond aantallen van soms wel 2500 personen aan.

Duidelijk is dat de maatregelen die een dergelijke massa mensen in toom moeten houden, toegespitst dienen te worden op massaal ontvluchten op een veilige manier. En daar zit het probleem. Kennis is er voldoende over de wetenschappelijke aanpak van vluchtende massa’s en hun gedrag; hier zijn simulatiemodellen voor ontwikkeld. Er is altijd een spanningsveld te ontdekken tussen de veiligheid van de mensen die binnen zijn en die naar binnen willen (ongeoorloofd) en het economisch gebruik van de beschikbare ruimte. Bij dat laatste moet gedacht worden aan het opslaan van tafels, stoelen, decorstukken en drankfusten in gangen die uiteindelijk leiden naar de nooddeuren. Vooral in de oude binnensteden met altijd te weinig ruimte kan dit voorkomen. Discotheken op het platteland zijn doorgaans beter geoutilleerd, de opzet is veel ruimer met grote parkeerplaatsen rondom.

ADVIES

Dat zo’n omgeving geen plaats voor vuurwerk is, zou toch duidelijk moeten zijn! In januari 2013 kostte dat nog 241 mensen het leven bij de brand in Discotheek Kiss in Santa Maria, Brazilië. De optredende band stak vuurwerk aan en veroorzaakte een brand doordat het isolatiemateriaal van het plafond binnen 3 minuten voor een dikke giftige rooklaag zorgde. Vluchtwegen bleken afgesloten, de bezoekers zaten als ratten in de val.

In dit kader is het daarom goed te verwijzen naar een groot onderzoek door VROM-inspectie uit november 2005: Onderzoek Veiligheid en Gezondheid in Discotheken. In dit onderzoek worden de resultaten gepubliceerd van een onderzoek bij 30 discotheken. Het rapport verscheen bijna 5 jaar na de Nieuwjaarsbrand in Volendam (2001). De onderzoeksresultaten spreken zeer tot de verbeelding.
Het onderwerp (brand)veiligheid in discotheken valt sinds enige tijd onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van  BZK. Het nog steeds relevante rapport uit 2005 is te downloaden op de website van het ministerie.

Geplaatst in Blog

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij leveren Rijksgediplomeerde Brandwachten tevens geven wij BHV op locatie en diverse veiligheidsopleidingenMeer informatie