levensgevaarlijk

Brandweer waarschuwt : je telefoon in bed opladen is levensgevaarlijk

Experts waarschuwen dat we alle stekkers er s nachts uit moeten trekken.

Een jongen van 15 uit het Belgische Halle schrok zich kapot toen zijn powerbank s nachts ontplofte en zijn bed in brand stond. “Hier is een ramp vermeden”, zei een Belgische brandweerofficier. De jongen werd net op tijd wakker en had met zijn ouders het vuur kunnen doven.

De hele nacht apparaten laten opladen is vragen om problemen, stelt Brandweer Nederland  tegen  EditieNL. Laad alleen apparatuur op als je wakker bent én thuis bent. “Een telefoon opladen, onder je kussen leggen en lekker gaan slapen is niet verstandig. Dat geldt ook voor andere apparaten zoals powerbanks en hoverboards.” Bij elektrische apparaten kan altijd iets mis gaan, zegt de brandweer. “Bij accus is er een groter risico. Zorg daarom dat je een rookmelder hebt.”

Koop geen goedkope nepmerken

Bij namaakproducten is de kans op ontploffing groter, weet Erik Pels van Pels Brandpreventie. Hij adviseert altijd originele spullen te kopen en niet voor goedkope nepmerken te gaan.  “Zon powerbank heeft een bepaald vermogen nodig, en daarvoor is een goede spanningsomvormer nodig. Er komt misschien een hogere spanning uit het stopcontact dan het apparaat nodig heeft. Als de spanningsregelaar niet goed werkt kan er hitte ontstaan, en dus ontploffingsgevaar. Ook je telefoon kan oververhit raken.”

Levensgevaarlijk

Je telefoon opladen in bed is levensgevaarlijk

Levensgevaarlijk

Powerbank totaal verbrand en de slaapkamer van een 15 jarige jongen ook.

Bron:  EditieNL

Geplaatst in Geen categorie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij leveren Rijksgediplomeerde Brandwachten tevens geven wij BHV op locatie en diverse veiligheidsopleidingenMeer informatie