De Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV)

Vakvereniging kritisch over terugschroeven brandweerpersoneel

De Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV) blijft kritisch over de verminderde inzet van brandweerlieden bij een incident.

Uit een rondgang van het ANP langs verschillende korpsen blijkt dat incidenten in toenemende mate worden afgedaan door twee of vier brandweerlieden die met een klein voertuig uitrukken. Zo nodig volgt een tankautospuit met zes man.

Voorzitter Marcel Dokter van de organisatie van vrijwillige brandweerlieden VBV vindt het “helemaal niks”. Volgens hem is een inzet van vier mensen de ondergrens, “omdat je vooraf vaak niet weet wat je aantreft”.

“Bij een woningbrand moeten minimaal twee man naar binnen, maar voor de veiligheid zijn dan ook nog minstens twee man buiten nodig”, zegt hij. Het is volgens Dokter al een keer voorgekomen dat er twee man ter plekke kwamen, maar dat ze moesten wachten op meer collegas om de brandende woning binnen te gaan. “Het gaat een keer goed fout”, voorspelt hij.

 

Kleiner

De kleinere brandweerteams werden ingevoerd om incidenten sneller en effectiever aan te pakken. Toen de Brandweer Rotterdam-Rijnmond vijf jaar geleden een kleine brandweerauto voor maximaal twee personen introduceerde, leidde dat onder brandweerlieden tot veel ophef.

Critici meenden dat de veiligheid in het geding was als er in het vervolg maar twee of vier mensen in plaats van de gebruikelijke zes naar een incident zouden worden gestuurd.

Het overgrote deel van de veiligheidsregios zet brandweerlieden op verschillende manieren flexibel in. De regio Limburg-Noord heeft negen kleinere brandweerwagens voor maximaal twee personen, die bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden voor het schoonspuiten van het wegdek, een beknelling of een omgewaaide boom.

In veel gevallen rukken de brandweerlieden echter uit op de bestaande tankautospuit voor dit soort incidenten.

 

Geaccepteerd

Bij de brandweer Rotterdam-Rijnmond zijn de kleinere wagens inmiddels geaccepteerd. “Wij zien het hulpvoertuig als een aanvulling op ons wagenpark. Het stelt ons in staat sneller en slimmer in actie te komen”, aldus Olav Strotmann, hoofd onderzoek en analyse bij de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond.

Brandweerauto Heemstede

Geplaatst in Geen categorie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij leveren Rijksgediplomeerde Brandwachten tevens geven wij BHV op locatie en diverse veiligheidsopleidingenMeer informatie