Verantwoordelijkheden werkgever

Verantwoordelijkheden

Verantwoordelijkheden werkgever

De verantwoordelijkheid van de werkgever begint al bij de bouw van het bedrijfspand. Dit zal moeten voldoen aan de brandveiligheidseisen uit het Bouwbesluit. Ook zullen de nodige brandveiligheidsinstallaties aanwezig moeten zijn. Denkt u aan sprinklerinstallaties, een ontruimingsalarm, borden met een vluchtroute-aanduiding en draagbare brandblussers.

Uw werkgever heeft dus in ieder geval een belangrijke verantwoordelijkheid, als het gaat om het treffen van de nodige maatregelen om brand te voorkomen of in ieder geval de gevolgen zo beperkt mogelijk te houden. Naast de meer technische maatregelen, is een werkgever ook verantwoordelijk voor het wel of niet aanstellen van één of meerdere bedrijfshulpverleners. Maar u als werknemer heeft ook een verantwoordelijkheid: namelijk in de manier waarop u met deze maatregelen omgaat.

 

Verantwoordelijkheden werknemer

Uit onderzoek van het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid (NIFV) blijkt dat mensen vaak niet onmiddellijk reageren op een brandalarm. Als ze vluchten, maken ze geen of nauwelijks gebruik van nooduitgangbordjes en veelal ook niet van de dichtstbijzijnde nooduitgang. De meeste mensen gebruiken als nooduitgang de ingang waardoor ze zijn binnengekomen. Dat je niet door rook moet vluchten is bekend, maar het wordt toch vaak gedaan.

En weet u hoe u een brandblusser moet gebruiken? Bent u bekend met het ontruimingsplan? Zorg dat u zelf ook goed voorbereid bent op een calamiteit. Vraag ernaar bij uw werkgever of de bedrijfshulpverlener binnen uw bedrijf.

Geplaatst in Blog, Geen categorie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij leveren Rijksgediplomeerde Brandwachten tevens geven wij BHV op locatie en diverse veiligheidsopleidingenMeer informatie